Urheilu ja vapaa-aika tasapainottavat arkea

Sähköpyörä siivittää sekä vapaa-ajan reissuja että työmatkoja

Sähköpyörät ovat yleistyneet nopeasti Suomen teillä muutaman viime vuoden aikana. Sähköpyörä onkin näppärä väline niin vapaa-ajan ulkoiluun kuin vaikkapa työmatkan taittamiseen. Pyörää valitessa on hyvä miettiä, millaiseen käyttötarkoitukseen se itsellä tulisi.

Mikä sähköpyörä?

Sähköpyörä on kevyellä sähkömoottorilla varustettu polkupyörä. Sähkömoottori avustaa pyöräilyä poljettaessa, ja tämän avustuksen määrää voi säätää vastuksen nostamiseksi tai laskemiseksi. Sähkömoottorin teho on rajattu lailla 250 wattiin, ja liikenteessä sähköpyörään pätevät samat liikennesäännöt kuin tavalliseen polkupyörään. Keskimäärin sähköpyörät maksavat noin 2 000 - 3 000 euroa.

Sähköpyörät ovat yleistyneet merkittävästi viime vuosina

Ensimmäiset sähköpyörät saapuivat Suomeen jo noin kymmenen vuotta sitten, mutta niiden suosio on todella lähtenyt nousuun vasta viime vuosina. Muoti- ja urheilukauppa Ry:n tilastojen mukaan Suomessa myytiin vuonna 2018 vajaat 9 000 sähköpyörää, minkä jälkeen tuo luku on noin kaksinkertaistunut kahtena vuonna peräkkäin, ensin 16 000 pyörään vuonna 2019 ja sitten 31 000 pyörään vuonna 2020.

Retkeilyn ja ulkoilun suosion noustessa yleisesti, myös sähköpyörien suosion on ollut tasaisesti nousussa viime vuosina. Vaikuttaa siltä, että sähköpyörät ovat tulleet jäädäkseen, ja esimerkiksi niiden vuokraus leasing-sopimuksilla ja käyttö työmatkaliikenteessä on jatkuvassa nousussa.

Sähköpyörä onkin kätevä vaihtoehto moneen tarkoitukseen. Ne sopivat mainiosti ulkoiluun, ja mahdollistavat pidemmätkin pyörälenkit tilanteessa, jossa lähialueen pyöräreitit ovat tulleet jo turhankin tutuiksi. Sähköpyörällä ajaessa jokainen voi päättää itselleen sopivan kuormittavuuden, mikä mahdollistaa toimivan huvin ja liikunnan yhdistämisen.

Myös työmatkaan sähköpyörä on näppärä väline, jonka moottoriavustus takaa, että matka taittuu nopeasti, eikä toimistolle silti tarvitse saapua hiestä märkänä.

Mitä ottaa huomioon sähköpyörää valitessa?

Sähköpyörän valinta kannattaa aloittaa oman tarpeen miettimisestä; millaisia matkoja pyörällä kuljetaan, käytetäänkö pyörää enemmän pitkiin pyöräreissuihin, lyhyempään kaupunkiajoon, päivittäisiin työmatkoihin vai vapaa-ajan matkoilla?

Tavalliseen työmatkakäyttöön soveltuu oikeastaan pyörä kuin pyörä akunkestosta riippumatta. Pienemmilläkin akuilla varustetuilla pyörillä voi yleensä polkea kymmeniä kilometrejä täydellä avustuksella ilman latausta. Jos pyörällä haluaa kuitenkin tehdä pidempiä reissuja, kannattaa akunkestoon alkaa kiinnittää huomiota. Tietenkin myös esimerkiksi olosuhteet ja pyöräilijän paino vaikuttavat akunkestoon, mutta myös pyörien välillä on suuria eroja, ja sähköpyörän toimintasäde voikin vaihdella kymmenistä kilometreistä jopa päälle sataan kilometriin.

Akunkesto on myös yksi suurimpia sähköpyörän hintaa määrittäviä tekijöitä. Lisäksi hintaan vaikuttaa pyörän ja sen eri osien laadukkuus, mikä taas vaikuttaa sekä pyörän ajotuntumaan ja kestävyyteen. Laadukkaita sähköpyöriä tarjoaa esimerkiksi Star-Velos.