Urheilu ja vapaa-aika tasapainottavat arkea

Shuffleboard - usein kysytyt kysymykset

Shuffleboad eli pöytäcurling on jo saavuttanut paikkansa pelihallien ja pubien vakiovarusteena. Mutta oletko koskaan miettinyt, miten shuffleboardia pelataan? Shuffleboard on peli, joka todennäköisesti sai alkunsa noin 500-600 vuotta sitten Euroopassa. Pelissä kiekkoja "työnnetään" kohti maalialuetta, ja pelistä on monia muunnelmia sekä vaihtoehtoisia nimiä. Kuningas Henrik VIII sanotaan olleen pelin ja erityisesti vedonlyönnin suuri ystävä!

Miten shuffleboardia pelataan?

Pöydällä pelattavassa shuffleboardissa käytetään kahdeksaa shuffleboa d-kiekkoa, joita kutsutaan joskus painoiksi. Kiekkoja on yleensä kahta eri väriä sarjaa kohti - yksi väri kummallekin joukkueelle. Jokaisella kierroksella pelaajat ampuvat kaikki kahdeksan kiekkoa yrittäessään tehdä pisteitä. Pelaajien on liu'utettava painoja pöydän poikki ja kiekkojen heittely on ehdottomasti kielletty, sekä saat käyttää vain yhtä kättä.

Shuffleboardia voi pelata kahden henkilön kesken tai neljä pelaajaa jaettuna kahteen joukkueeseen. Molemmat joukkueet heittävät kiekkoja vuorotellen. Kiekon on ohitettava rangaistusviiva, jotta pelivuoro voidaan laskea onnistuneeksi.

Kuinka pisteet lasketaan?

Pelin päätavoitteena on saada kiekot mahdollisimman lähelle pöydän päätä, jossa on korkein pistealue. Pistealueita on kolme. Lähimpänä reunaa oleva 3 pisteen alue on 3 pisteen arvoinen ja lähempänä heittoviivaa olevat alueet ovat kahden ja yhden pisteen arvoisia. Jos shuffleboard kiekko asettuu pistealueen viivojen väliin, pisteytetään pienemmän pistemäärän mukainen pistemäärä. Toisin sanoen, jos kiekko laskeutuu osion 1 ja 2 väliin, niin 1, se on 1 pisteen arvoinen. Kiekko, joka on osittain pelilaudalla, mutta ei tipahda valliin on nimeltään "hanger", se on neljän pisteen arvoinen suoritus. Jos kiekot putoavat ränniin, niistä ei saa ollenkaan pisteitä. Päättäkää voittopisteet ennen pelin aloittamista. Useimmat pelit pelataan 15 tai 21 pisteeseen, mutta voitte pelata lyhyempiä tai pidempiä pelejä sen mukaan, kuinka paljon aikaa teillä on. Se joukkue, joka saavuttaa tämän pistemäärän ensimmäisenä, voittaa. Peruspöydän shuffleboardin pisteytyssäännöt ovat melko suoraviivaiset. Kuten aiemmin mainittiin, toisen joukkueen on saavutettava tietty ennalta määrätty piste voittaakseen. Se, mihin kiekko onnistuu laskeutumaan pistealueelle, määrittää, kuinka paljon pisteitä joukkue saa, kun lasketaan pisteet pelin lopussa. Jos ottelu päättyy tasapeliin, ei kumpikaan joukkue saa pisteitä kyseisestä erästä. Shuffleboard on mahtava laji, ja valikoimaa varusteisiin tarjoaa esimerkiksi Suomen Biljardimyynti Oy.