Urheilu ja vapaa-aika tasapainottavat arkea

Sähköpyörän hankkiminen on askel tulevaisuuteen

Sähköpyörät, tai lyhyesti e-pyörät, ovat yhä suositumpia ympäristöystävällisiä liikennevaihtoehtoja. Sähköpyörissä käytetään akkua ja moottoria, joiden avulla pyörä kulkee perinteisiä polkupyöriä vähemmällä vaivalla. Sähköpyörät tarjoavat miellyttävämmän ajomukavuuden, mutta silti polkemisen fyysisen aktiivisuuden. Sähköpyöristä käytetään joskus myös kansainvälistä nimeä pedelec, joka on lyhenne sanoista Pedal Electric Cycle. Tosin e-bike tai e-pyörä-nimitykset ovat osin syrjäyttäneet pedelec-termin.

Pyörä käyttötarkoituksen mukaan

E-pyöriä on saatavana monissa eri tyyleissä ja kokoonpanoissa. Jotkin niistä on suunniteltu maastokäyttöön, kun taas toiset on suunniteltu käytettäväksi päällystetyillä teillä. Sähköpyörän hankkiminen edellyttääkin pohdintaa, millaiseen käyttöön pyörä tulee. Myös oma kunto vaikuttaa pyörän valintaan, sillä kevyintä 250-wattista sähköavusteista pyörää pyöräilijä ajaa kovemmilla nopeuksilla täysin omilla voimillaan. Moottori tulee apuun vain ajettaessa alle 25 kilometriä tunnissa. Tällainen pyörä soveltuu sellaiselle, jolla on hyvä peruskunto.

Niihin pyörämalleihin, joiden moottorilla voi ajaa nopeampaa, tarvitaan erityinen ajokortti ja 15 vuoden ikä. Kaupunkipyöräksi soveltuu niin sanottu vaihteeton singlespeed-pyörä. Se on hyvin kevytrakenteinen. Pitkille pyöräretkille ja päällystetyille teille on hyvä valita virtaviivainen ja nopeakulkuinen retkipyörä. Maastopyörät ovat keskimoottorisia ja paksurenkaisia. Niitä voi käyttää myös yleispyörinä.

Kehittyvää tekniikkaa

Sähköpyörän akku sijaitsee tyypillisesti pyörän keski- tai takaosassa ja se syöttää virtaa moottoriin. Sähköpyörän teho voi vaihdella akun tyypistä riippuen 250–1000 watin välillä. Isoimmat akut ovat uutta teknologiaa. Vanhemmissa pyörissä oli perinteisesti pienempi akku.

Ajomoottori mahdollistaa sähköpyöriin lisäominaisuuksia, kuten nopeuden ja vääntömomentin säätö. Näitä käyttämällä kuljettaja voi mukauttaa ajoaan omien mieltymystensä ja maasto-olosuhteidensa mukaan. Joissakin sähköpyörissä on myös nestekidenäyttö eli LCD (Liquid-Crystal Display), joka on ohut ja kevyt näyttölaite.

Maksujärjestelyt

Sähköpyörän hankkiminen on pääsääntöisesti kalliimpi investointi kuin perinteisen polkupyörän hankinta. Tästä syystä moni pyöräliike tarjoaa pyöriä osamaksulla. Pyörien hinnat vaihtelevat kovasti niiden teknisten ominaisuuksien mukaan, joten asiakkaan on syytä perehtyä asiaan, jotta osaa valita juuri omiin tarpeisiinsa sopivaa tekniikkaa. Naisten polkupyörät ovat sähköpyörämarkkinoilla yhtä suosittuja kuin miestenkin. Nykyään myös työnantaja voi investoida sähköpyöriin. Se voi hankkia niitä leasing-sopimuksella ja tarjota edullisesti työntekijöilleen työmatkapyöräilyyn.

EU:n alueella sähköpyörät on luokiteltu päästöttömiksi kulkuneuvoiksi, mistä syystä moni hankkii mieluummin sähköpyörän kuin auton.
Sähköpyörät ja polkuåyörät meiltä: Star-Velos.